luni, 2 aprilie 2012

HAI PE NET! - punct si de la capat


Pentru al treilea an consecutiv, Biblioteca orașului și Centrul PAPI Târgu Frumos au fost ambasadorii accesului la informaţie, prin participarea la campania europeană “Get Online Week”, cunoscută în ţara noastră sub denumirea generică “Hai pe net! ”, coordonată de Fundaţia EOS în parteneriat cu Alianța Digitală pentru România.
          Campania, susținută de Comisia Europeană, a avut ca targhet mobilizarea a  5000 de telecentre (puncte acces public la informație, organizații nonguvernamentale, biblioteci și centre educaționale) din cel puțin 50 de țări din Europa, Asia, Africa și să aducă online cel puțin 200.000 de persoane.
          Anul acesta, rețelele de telecentre implicate au putut folosi instrumente noi de învățare, care vin cu succes în sprijinul temelor de învățare inter-generațională, de angajabilitate în rândul tinerilor, îmbătrânire activă, participare civică, implicare socială și rolul femeilor în domeniul noilor tehnologii.
         Campania Hai pe Net! a fost dedicată în primul rând celor care nu au mai folosit internetul până acum, dar au fost vizați și utilizatorii conectați care au beneficiat din plin de o serie de aplicații și servicii online menite să le îmbunătățească calitatea vieții. Spre exemplu, în cadrul centrului de la Târgu Frumos, s-a bucurat de mult interes aplicația dedicată tinerilor - Employment Toolkit, prin intermediul căreia și-au putut evalua abilitățile TIC în raport cu cerințele angajatorilor.
        Statistic vorbind, în săptămâna 26-30 martie 2012, centrul internet a fost asaltat de 460 de utilizatori, din care 30, de vârste diferite, au fost cursanți care au cunoscut abc-ul calculatorului. Cu toți au fost impresionați de manifestările derulate în această săptămână.
        Iată, redată mai jos, o mărturie a unuia din voluntarii bibliotecii, ALEXANDRA MATACHE, care a fost alături de noi pe parcursul campaniei HAI PE NET! :
 ”Părerea mea…!

Fără doar și poate, Internetul a devenit o tehnologie vitală în viața noastră. Ne-a invadat pur și simplu prin multitudinea de avantaje pe care o oferă. 
           În ceea ce mă privește, ca adolescentă, Internetul înseamnă mai mult decât proiecte, teme, facebook și muzică. Reprezintă cel mai simplu și eficient mod de a-mi hrăni curiozitatea mereu flămândă. Pot afla cele mai surprinzătoare informații despre cele mai misterioase colțuri de lume… Iar asta e fascinant!
          Despre existența Centrului de Internet la bibliotecă pot spune că este, fără să exagerez, o binecuvântare… În primul rând, oferă posibilitatea lucrului în echipă la proiectele de școală, și ajutorul de necontestat al doamnelor bibliotecare, o opinie, un sfat, o sugestie. De asemenea computerele sunt echipate cu tot ceea ce este necesar pentru un proiect de nota zece. Și cireașa de pe tort…. Toate aceste facilități sunt gratis! Curios lucru, nu? Pentru noi cei care viața și lumea în care trăim ne învață că nimic nu poate fi gratis… Ceea ce putem oferi în schimb, însă, noi, utilizatorii, este seriozitate și… performanță”.

Matache Alexandra,

clasa a XI-a, Liceul teoretic ”Ion Neculce” Târgu Frumos




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.