luni, 2 septembrie 2013

In vizita la Casa de Cultura a Comunitatii Rusilor-lipoveni din Targu Frumos


            Biblioteca “Universul cunoasterii” are, in present, nobila misiune de a descoperi si promova obiceiurile si traditiile din Targu Frumos. Totul se deruleaza sub egida proiectului finantat de Fundatia IREX Romania - “Tg. Frumos-Traditie si interculturalitate”.
             Miercuri, 20.03.2013, am vizitat Casa de Cultura a Comunitatii rusilor-lipoveni din Tg. Frumos. Gazda calda si primitoare ne-a fost d-na profesoara Parfimon Monica, care de altfel, contactata pentru colaborarea in acest proiect, ne-a lansat invitatia de a veni si vedea noul sediu cultural al rusilor-lipoveni, inaugurat in 2011.
            Sediul impunator, lacas de cultura si spiritualitate etnica, adaposteste un muzeu, o sala de conferinte si spectacole si o biblioteca. Pentru cine nu stie, acesta se afla situat pe strada Bogdan voda, in imediata vecinatate a Eon gaz.
             Muzeul, conceput si organizat la initiativa d-nei prof. Parfimon Monica, contine obiecte traditionale: icoane, matanii, 2 rochii de mireasa, batiste, szornic, basmale, alte obiecte vestimentare specifice, precum si o impresionanta expozitie de fotografie veche cu oameni din comunitatea lipovenilor surprinsi in diferite ipostaze: la nunta, la biserica, precum si fotografii de familie.
            Biblioteca se afla intr-o frumoasa si spatioasa sala si cuprinde carti in limba rusa. Pe langa lectura, aici se desfasoara periodic activitati culturale si de divertisment.
             Sala mare de spectacole gazduieste evenimente dintre cele mai diverse – de la lansari de carte, la spectacole, conferinte etc.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.