vineri, 1 iunie 2012

Copiii și bunele maniere

Maniera zilei (1 iunie 2012) Posted on June 1, 2012 by in Etiquette, please!, Manierele altor culturi

Copiii şi bunele maniere în diverse culturi:
   Oriunde în lume, bunele maniere se învaţă în cei 7 ani de acasă. Dar să fii un copil manierat poate însemna diverse lucruri, în funcţie de ţara în care te-ai născut.
În Japonia, respectul faţă de cei mai în vârstă este una dintre cele mai importante valori transmise copiilor. Atunci când un părinte sau un profesor îi face o observaţie, un copil bine crescut trebuie să privească doar în pământ. Să priveşti în ochi un adult care îţi face o observaţie este un semn de impertinenţă inacceptabil pentru un copil din această ţară.
În Africa de Sud, îmbulzeala obişnuită de la începutul unei zile de şcoală este înlocuită de un ritual foarte elegant: fetele şi băieţii se aliniază în două şiruri, în faţa uşii de la intrare. Fetele intră primele în sala de curs, apoi băieţii. Odată ajunşi în clasă, rămân în picioare, în faţa băncilor şi îşi salută respectuos profesorul. Abia apoi o nouă zi de şcoală poate începe.
Dacă în alte ţări mestecatul gumei în public este o abatere care se poate trece cu vederea unui copil, în Franţa acest lucru este considerat inacceptabil, indiferent de vârsta inculpatului. Şi mesele sunt mai formale în Franţa decât în alte ţări, de aceea este ceva obişnuit ca unui copil de trei ani să i se aşeze în faţă un meniu ca pentru adulţi, cu la fel de multe tacâmuri imposibil de folosit la vârsta lui.
Copiii din India sunt învăţaţi să îşi dovedească respectul faţă de bunici sau prieteni de familie mai în vârstă printr-o plecăciune adâncă numită namaskaram. Drept răspuns, bunicii îi binecuvântează pe copii.
În China, bunele maniere la masă se deprind de la o vârstă fragedă. Începând de la 3 ani, copiii mănâncă deja cu beţişoare, ce-i drept nişte beţişoare mai mici decât cele pentru adulţi şi viu colorate. Cât despre sorbitul supei cu tăiţei, motiv de mustrări în alte ţări, copiii chinezi pot face liniştiţi acest gest, de vreme ce este un compliment pentru bucătar (în China considerând-se că o masă reuşită este aceea la care mâncărurile servite sunt cât mai fierbinţi). Să sorbi supa cu zgomot este, astfel, un mod de a demonstra că mâncarea este prea fierbinte pentru a fi mâncată mai puţin sonor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.